Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Προσβασιμότητα στον Αρχαιολογικό χώρο

Με ρώτησε κάποιος αν μπορεί να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο.
Εγώ λοιπόν που πάω συχνά, αράζω το αυτοκίνητό μου χιλιόμετρα μακριά και περπάτημα.
Όσο για την αρχαία Τανάγρα, περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρεί κανείς στους Δήμους Οινοφύτων και Σχηματαρίου, παρά στον Δήμο μας που φέρει το όνομά της και μένει αδρανής στη πίτα που διεκδικούν οι τριγύρω από την περιοχή.
θυμίζω πως αν ποτέ αποφασίσει το Ελληνικό κράτος και φέρει στο φως την αρχαία πόλη, φαντάζεστε τι θα γίνει εδώ;

Μήπως ο Δήμος μας να αρχίσει να διεκδικεί αυτά που του πρέπουν πριν είναι αργά;

12 σχόλια:

agios thomas είπε...

Συμφωνώ μαζι σου ως προς την εγκατάλειψη της περιοχής, αλλά όχι ως προς την διεκδίκηση της Ταναγραικής γης αποκλειστικά από τη Τανάγρα. Αν σταθείς στο ύψος της Ακρόπολης θα δεις ότι όλα τα χωριά είναι ανεπτυγμένα τριγύρω. Ως εκ τούτου κανείς δεν έχει παραπάνω λόγο.
Καλό είναι να διεκδικεί ο Δήμος, αλλά ποιος είναι αυτός που θα καθορίσει τα μερίδια;

Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχήν να σας συγχαρώ σαν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας και να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο στη προσπάθειά σας. Είναι γεγονός, ότι ο χώρος του διαδίκτυου, είναι ένας καινούριος χώρος για πολλούς από μάς, ένας χώρος όμως με τεράστιες δυνατότητες και αυτό θα το διαπιστώσετε και σεις στη συνέχεια. Αυτό το blog ξεπήδησε σαν ένας μικρός σπόρος του πολιτιστικού συλλόγου ΠΟΙΜΑΝΔΡΟΣ ίσως κάποτε γίνει ένα θαυμάσιο δέντρο που όλοι θα ήμαστε περήφανοι γι' αυτό.
Θα μιλήσω τώρα, σαν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας,αλλά και σαν πολίτης, γιατί εδώ θίξατε ένα θέμα που προσωπικά και μένα με ενοχλεί και με πειράζει.
Γιατί δεν διεκδικεί ο Δήμος κάτι περισσότερο όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά της Τανάγρας.
Ειδικά τη συγκεκριμένη στιγμή που συζητάμε, πέρα από τις όποιες δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν από την έτσι κι αλλιώς περιορισμένη οικονομική δυνατότητα του Δήμου Τανάγρας, τελευταία όλο και περισσότερο διαφαίνεται και το πρόβλημα της ταυτότητας του Δήμου λόγω των επικείμενων συνενώσεων των Δήμων. Τι να διεκδικήσει ο Δήμος Τανάγρας, από τη στιγμή που από την επόμενη τετραετία ενδέχεται να μην υπάρχει και να έχει ενσωματωθεί σε έναν μεγαλύτερο Δήμο; Πώς να προγραμματίσει και τι να διεκδικήσει από τη στιγμή που γνωρίζει πως κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει την ταυτότητά του, αφού θα έχει απορροφηθεί; Είτε το θέλουμε είτε όχι, δυστυχώς όλη αυτή η αβεβαιότητα μας κάνει να μην έχουμε άλλη δυνατότητα και προσανατολισμό αυτή τη στιγμή, πέρα από μια χρηστή διαχείριση. Δυστυχώς, η γενικότερη πολιτική, η άνωθεν εξουσία αν θέλετε, έχει αποφασίσει για τους δικούς της λόγους, που δεν είναι ώρα να αναλύσουμε, να προχωρήσει στον ευρύ Καποδίστρια και αυτό έχει γεμίσει τους μικρούς Δήμους σα τον δικό μας με αβεβαιότητα. Αποτέλεσμα αυτής της αβεβαιότητας η μη εκκόλαψη ενός ευρύτερου μακροχρόνιου σχεδίου για τον Δήμο, όχι μόνο στα πολιτιστικά, αλλά και στα υπόλοιπα. Προσωπικά διαφωνώ με το ''Β' Καποδίστρια'' και είναι η πρώτη φορά που το λέω αυτό ανοιχτά, γιατί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει στηρίξει το νεοελληνικό κράτος από την σύστασή του μετά την επανάσταση του '21 μέχρι σήμερα, αυτός ο θεσμός λοιπόν, τείνει με αυτό το σχέδιο να καταργηθεί. Γιατί εάν σήμερα, ο πολίτης και του τελευταίου χωριού, μπορεί εύκολα να βρει τον Δημοτικό Σύμβουλο η ακόμη και τον ίδιο τον Δήμαρχο για να του αναφέρει το πρόβλημά του -και αυτό ουσιαστικά σημαίνει τοπική αυτοδιοίκηση- τι θα γίνει από τη στιγμή που θα έχουμε τεράστιους Δήμους με πολυάριθμα προβλήματα και ευρύ φάσμα ευθύνης; Η τοπική εξουσία θα είναι ακριβοθώρητη και ουσιαστικά απόμακρη από τον πολίτη. Με λίγα λόγια θα χαθεί η αμεσότητα του πολίτη με τη τοπική εξουσία και μάλλον δε θα μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά για κάτι άλλο.
Με όλα αυτά δε θέλω να δικαιολογήσω την στάση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου όσον αφορά τον πολιτιστικό του προσανατολισμό. Άλλά όπως και να το κάνουμε η αίσθηση ότι δεν θα υπάρχεις την επόμενη τετραετίας δρα σαν τροχοπέδη να προγραμματίσεις μακροπρόθεσμα. Παρ' όλα αυτά, ακούμε τις απόψεις σας και σας υπόσχομαι να συζητήσω το θέμα με τον Δήμαρχο και με τους άλλους συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και να σχεδιάσουμε.
Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο, συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας, ήδη μας κάνατε περήφανους και με την έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας, αλλά και με την γέννηση αυτής της ιστοσελίδας που μόλις σήμερα ανακάλυψα. Προσπάθειες σα τις δικές σας, κάνουν ευκολότερο το έργο μας, μας γεμίζουν δύναμη και πολλές φορές μας δείχνουν το δρόμο.

Σκουρτανιώτης Γιώργος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Τανάγρας

tanagra είπε...

Αγαπητέ κύριε Σκουρτανιώτη.
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και για το θάρρος που μας δίνετε.
Θα θέλαμε όμως να κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις.
1. Δεν έχουμε καμία σχέση με τους ανθρώπους του Ποίμανδρου, τους οποίους εκτιμούμε αφάνταστα για την προσπάθεια που καταβάλουν να αναδείξουν την αφάνεια και να δηλώσουν πως στα μικρά μέρη μπορεί να τεθεί ως κουτσομπολιό καφενείου η θέση του χωριού στο νέο χάρτη.

2. Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε από ζήλια. Ειλικρινά από ζήλια βλέποντας την τεράστια δικτυακή δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί στον Άγιο Θωμά, τόσο σε ιστοσελίδες προβολής του τόπου τους, αλλά και της Ταναγραικής γης, όπως εκείνοι αρέσκονται να την αποκαλούν, όσο και σε blogs που τα χώνουν άγρια στη δημοτική αρχή. Σημειώνω δε από πληροφορίες πως η συνταγή έχει πετύχει, αφού υποκαθιστούν τον δήμο και αναγκάζουν τους συμβούλους να απαντούν στα ερωτήματά τους. Ακόμη η νομαρχία, οι πολιτευτές, αλλά και οι εημερίδες των Αθηνών, όπως η Καθημερινή κάνουν μνεία στις σελίδες τους.

3. Θα ήταν παράληψή μου εδώ να μην ευχαριστήσω τους διαχειριστές του blog http://agiosthomas.blogspot.com που μετά από ηλεκτρονική επικοινωνία, παρόλη την αντίρησή μου για τον τρόπο που διεκδικούν τα της Τανάγρας με βοήθησαν στο στήσιμο του μπλογκ και σε ότι τεχνικό θέμα τους ζήτησα.
Στις ιδιαίτερες συζητήσεις μας φαίνονται ανοικτόμυαλοι και με όραμα, χωρίς να διεκδικούν θώκους. Σημαντικό για μένα είναι και η ηλικία τους, κάτω των 30.

4. Σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις, σας θυμίζω ότι το Ολον αποτελείται από επιμέρους κομάτια. Λόγω της ποιητικής διάθεσης και της κουλτούρας που διαθέτετε αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.
Ο Λεωνίδας μπορεί να ηττήθηκε, αλλά δεν έπεσε αμαχητί.
Κέρδισε την υστεροφημία.

Ευχαριστώ πολύ για την κατάθεση των σκέψεών σας.

Ανώνυμος είπε...

Μόλις σήμερα κατόρθωσα να διαβάσω το μήνυμά σας και συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης.
Ειλικρινά κατ' αρχήν πίστευα ότι το συγκεκριμένο blog ήταν αποτέλεσμα της δραστηριότητας του Πολιτιστικού Συλλόγου ''Ποίμανδρος''
Συγνώμη για το λάθος, αλλά για μένα δεν έχει καμιά σημασία. Φτάνει και ένας ανήσυχος.
Όσο για αυτά που λέτε περί αφάνειας και κουτσομπολιού καφενείου, δεν έχω ιδέα γιατί ακριβώς μιλάτε, αλλά τα καφενεία στο τόπο μας είχαν και συνεχίζουν να έχουν έναν πατροπαράδοτο, παρ' όλα αυτά σημαντικό ρόλο με όλα τα καλά και τα κακά τους βέβαια. Πιστεύω όμως πως τα παιδιά του Ποίμανδρου έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και αυτό δε μπορεί να είναι παρά καλό. Εξ΄ άλλου, όλοι κρινόμαστε στο τέλος, αφού μας δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να δράσουμε. Ευχής έργο θα ήταν βέβαια, να είχαν αυτά τα παιδιά και εσάς στο πλευρό τους. Είμαι σίγουρος, πως η κριτική και η άλλη πρόταση είναι αυτές που προχωρούν την ιστορία.
Λέτε πως ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε από ζήλια. Σας λέω λοιπόν πως είμαι από κείνους που δεν θεωρούν την ζήλια κατ' ανάγκη ελάττωμα. Πολλές φορές η ζήλια κινεί τα νήματα για να ξεπηδήσει κάτι καινούριο. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να συγχαρούμε τον Άγιο Θωμά (που γνωρίζω βέβαια διαδικτυακά) και εσάς που δημιουργήσατε αυτό το χώρο.
Όπως και νάχει, προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας -όποτε τα καταφέρνω βέβαια- να απαντώ και να κρίνομαι. Το ότι δημιουργήθηκε μια ιστοσελίδα για τη Τανάγρα είναι για μένα μια ιστορική κατάκτηση. Και ναι, συμφωνώ μαζί σας ότι τέτοιες προσπάθειες υποκαθιστούν πολλές φορές τους Δήμους. Είμαι από κείνους άλλωστε που πιστεύουν, πως το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που για πρώτη φορά στην ιστορία ευελπιστεί να στήσει ξανά στα πόδια της μια, για αιώνες κακοποιημένη και κυριολεκτικά ληστεμένη Δημοκρατία.

Πάντα στη διάθεσή σας
Σκουρτανιώτης Γιώργος

tanagra είπε...

Αγαπητέ Κύριε Σκουρτανιώτη ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
Συμφωνούμε πως η ζήλια είναι κίνητρο και όχι ελάτωμα.
Συμφωνούμε επίσης πως και τα παιδιά που ανέλαβαν τον Ποίμανδρο είναι σπουδαία και βαδίζουν με όραμα και πρόγραμμα, συνεπώς όταν μια ομάδα πάει καλά δεν την πειράζεις, την παρακολουθείς και απλά κάνεις κάποιες επισημάνσεις.
Κατά συνέπεια δεν θεωρουμε πως εμείς αντιπροσωπεύουμε μια πιο φρέσκια σκέψη από αυτά τα παιδιά για αυτό και τα στηρίζουμε εκ του μακρόθεν.
Ανάφερα τα παιδιά από τον άγιο θωμά και αυτό γιατί ενώ δέχτηκαν από εμένα μια επίθεση για σφετερισμό ονόματος της περιοχής, όχι μόνο θύμωσαν, αλλά αντέδρασαν με χιούμορ.
Μου έδωσαν να καταλάβω πως υπάρχει χώρος για όλους.
Σκοπός μας λοιπόν δεν είναι να κρίνουμε τον δήμο, ούτε να τον υποκαταστήσουμε.
Σκοπός μας είναι να κεντρίσουμε και να ερεθίσουμε.
Αν αυτό το πετύχουμε για μας θα είναι κέρδος.

Και πάλι ευχαριστούμε για τον κόπο που κάνετε να διαβάζετε, ΄πολύ δε περισσότερο να απαντάτε στα σχόλια μας.

Αυτό για το καφενείο, είχε να κάνει ότι μέσα στην ανζέντα του καφενείου συμπεριελήφθηκε και ο Πίμανδρος και αυτό είναι σημαντικό κέρδος.

Ευχαριστούμε.

Ανώνυμος είπε...

Με ενδιαφέρει να επισκεφτώ την αρχαία Τανάγρα. Υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο;Έστω και με τα πόδια; Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες οδηγίες πως θα μπορούσα να δω την αρχαία πόλη;

tanagra είπε...

αγαπητέ ανώνυμε καλώς ήρθατε.

Η πρόσβαση στην αρχαία πόλη είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολύ λίγα ερείπια.
Μπορείτε να ξεκινήσετε από το χωριό Τανάγρα
38.326693, 23.541877 και ο δρόμος θα σας οδηγήσει μετά από 6 περίπου χιλιόμετρα.
συντετααγμενες νεκρόπολης
38.308427, 23.580083

Μπορείτε ακόμη να προσεγγίσετε την περιοχή από την πλευρά του Αγίου Θωμά στη Γκριμάδα - Ασωπός Ποταμός - Εκκλησάκι Αγίου Θωμά.
38.302643, 23.592314.

ευρήματα της αρχαίας πόλης μπορείτε να δείτε στο μουσείο Σχηματαρίου.

Aristidis Boustras είπε...

Γειά σας και από εμένα..! Το blog που έχετε δημιουργήσει πιστεύω πως ειναι πολύ καλό. Θεωρώ πως πρεπει να δημοσιεύονται νεα της Τανάγρας σε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο.! Σύντομα θα δημιουργηθεί ενα καινουργιο blog μέσα απο το οποίο θα δημοσιεύονται νέα του Άρματος και γενικότερα του Δήμου Τανάγρας.!

Σας Ευχαριστώ,
Αριστείδης Μπούστρας

Ανώνυμος είπε...

με το καλό αγαπητέ αριστείδη.
καιρός ήταν να τη δούμε κι εμίς δικτυακά.
ευχαριστώ για τις υποδείξεις, αλλά προς το παρόν θέλω να έχει αυτή τη μορφή το μπλογκ.
αφού θα καλύπτεις εσύ τα νέα δεν υπάρχει λόγος να το κάνω και εγώ.
μόλις το χτίσεις, στείλε διεύθυνση να σε βάλω στα λινκς

Aristidis Boustras είπε...

Geia sou kai pali..! An Ginetai steile dwse mou to e-mail sou epeid thelw na se rwthsw kti sxetika me to blog.!

tanagra είπε...

tanagra@windowslive.com

Ανώνυμος είπε...

koroido
KOROIDO